قرقره آتش نشانی

قرقره آتش نشانی یا هوزریل ( HoseReel ) یکی از منابع تامین آب در زمان اطفا حریق است که در جعبه‌های آتش‌نشانی یا به صورت مستقل (بدون جعبه آتش‌نشانی) روی دیوارنصب می‌شود.

HoseReel همانطور که از اسم آن مشخص است، دارای دو قسمت است: Hose (هوز) که همان شلنگ است و Reel (ریل) که قرقره نامیده می‌شود.

شلنگ‌های PVC تعبیه شده روی این قرقره که تحت عنوان هوزریل معروفند، جهت خاموش کردن حریق‌های کوچک و عموماً در واحدهای مسکونی و اداری استفاده می‌شوند. شلنگ‌های پی‌وی‌سی مورد مصرف در این قرقره‌های آتش‌نشانی منعطف و دارای قطری کمتر از 19mm هستند و چون بر روی قرقره مخصوص قرار دارند در مواقع نیاز صرفاً به اندازه نیاز از روی قرقره باز شده و بکار گرفته می‌شوند.

 قرقره آتش نشانی یا هوزریل چه ویژگی هایی به همراه خود دارد؟

روند آبرسانی در شیلنگ های آتش نشانی وابسته به یک قسمت هرزگرد در قسمت مرکزی قرقره انجام می‌ پذیرد. البته که هر نوع متریالی نمی تواند در روند تولید شیلنگ های لاستیکی مورد استفاده قرار گیرد چراکه این شیلنگ ها بقدری صاحب استحکام است که در مقابل هر نوع فشار، تا شدگی کمترین آسیبی را نمی بیند.

قطر شیلنگ هوزریل استاندارد روی ۱۹ میلی متر است. ویژگی مثبت که استفاده از این سیستم به همراه خود دارد؛ این است که نیازی نیست که شیلنگ از آن جدا گردد. همین مسئله موجب می‌ شود بدون اینکه فرد مصرف کننده، کمترین تخصصی را در این حوزه دارا باشد به واسطه این قرقره عملیات اطفاء حریق را انجام دهد.

در هر مکانی که قرار است قرقره آتش نشانی نصب شود، باید یک مخزن آب اضطراری و همینطور پمپ تعبیه شده باشد. این نیاز به خاطر آن است که میزان آب در حال گردش در دستگاه به واسطه سیستم آبرسانی تر یا همان رایزرهای تر صورت می پذیرد.

شکل ساختاری شیلنگ بکار گرفته شده در قرقره آتش نشانی بدین صورت است :

قرار گیری یک تیوب با مقاومت بالا

پوشش دهی بیرون تیوب به واسطه نخ های مستحکم که خبر از افزایش مقاومت قابل توجه آن می‌دهد. علاوه بر این موارد یک لایه ضخیم پی وی سی سطح بیرونی شیلنگ را پوشش داده است و میزان آسیب پذیری آن را در مقابل هر نوع کشش آسایش به حداقل ممکن می رساند.

هر ساختمان نیازمند چند جعبه قرقره  آتش نشانی است؟

در مجموع هر هوزریل وابسته به متراژ شلنگ ۲۰ تا ۳۰  متری و همینطور برد نازل اطفای حریق؛ این توانایی را دارد که حریق را بین ۳۰ الی ۴۰ متر مهار نماید. وابسته به این ارقام داده شده باید ‌همه بررسی ها صورت پذیرد که آیا امکان خدمات دهی به همه قسمت های ساختمان را دارد؟ اگر جواب منفی بود باید درصدد تهیه تعداد مورد نیاز این جعبه ها بر آمد‌.

انواع قرقره آتش نشانی

قرقره های آتش نشانی در دو گروه بندی هوزریل و یا فایرباکسی قرار می گیرند که با تکیه بر تفاوت های برجسته ای که میانشان حاکم است به طور کلی مجزا می گردند، مهمترین این موارد تفاوت زا عبارتند از :

میزان آب خروجی از مدل های فایر باکسی، چند برابر مدل های هوزریلی است چراکه لوله های اتصال یافته به قرقره های فایر باکسی امکان بهره مندی از سیستم آب رسانی تر و یا خشک را دارا هستند که عموما صاحب یک اندازه ۱ تا ۲ اینچی است. این در حالی است که لوله هایی که به قرقره هوزریل اتصال می یابند، آب خروجی مورد نیاز را از  یک سیستم آب رسانی تر با بیش از ۱ اینچ تامین می کند.

نا گفته نماند که در قرقره های هوزریلی، شیلنگ های لاستیکی بکار گرفته می شود به گونه ای که در نوع فایرباکسی، متریال غالب شلنگ ها کنف بوده که مقاومتش چند برابر پایین تر از نوع هوزریلی است.

همانطور که بیان کردیم قرقره های هوزریلی برای بکار گرفتن نیاز به تخصص و مهارت ویژه ای نخواهند داشت و همین ویژگی از وسعت یافتن حریق تا حضور یک گروه صاحب تخصص می کاهد. موضوع دیگری که سبب صعودی گشتن نمودار محبوبیت این مدل می گردد آن است که اطفاء حریق تنها به واسطه باز شدن مقداری از آن امکان پذیر است ولی شیلنگ های کنفی زمانی می توانند برای مهار آتش مورد استفاده قرار گیرند که تمام آن باز شود که در توان یک فرد معمولی و فاقد تخصص نیست.

تفاوت بارز دیگر تفاوت در سرعت اقدام برای اطفا حریق است. شلنگ های هوزریلی از جنس لاستیک هستند پس در بعد زمانی کوتاهی باز و مورد استفاده قرار می گیرد اما شیلنگ های کنفی بعد زمانی بالایی را برای مورد استفاده قرار گرفتن دارا است.

بعد از آنکه موفق به اطفا حریق گشتید، می توانید به سادگی شلنگ های لاستیکی را جمع آوری و به حالت سابق بازگردانید. اما شبلنگ های کنفی بعد از خیس شدن نیازمند خشک شدن کامل است تا دچار فرسایش نگردد پس نمی توان همان لحظه شرایط باکس آتش نشانی را به همان حالت قبل بازگرداند و باید منتظر بمانیم تا شیلنگ کاملا خشک شود.

 چه تفاوتی میان نوع کارآیی قرقره آتش نشانی و کپسول آتش نشانی وجود دارد؟

وابسته به تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ میلادی در مرکز تحقیقات ساختمان استرالیا انجام پذیرفت نزدیک به ۸۰% برای اطفا حریق از خاموش کننده آتش نشانی دستی استفاده می کنند در صورتی که خاموش کننده آتش نشانی هوزریل گزینه بهتری برای مدیریت چنین بحران‌هایی به حساب می آید. دلایل محکم و روشنی به جهت اثبات این ادعا وجود دارد که عبارتند از:

قرقره های آتش نشانی دارای جریان آب پیوسته است بدون آنکه حتی دچار قطعی لحظه ای گردد. این شرایط کاملا متضاد با ظرفیت خاموش کنندگی محدود کپسول ها است.

نازل ‌های هوزریل با ویژگی های مثبتی چون پاشش جت و پاشش اسپری توام گشته است، به همین سبب برای مهار آتش نیازی به نزدیک شدن به محل و تجربه تهدید از سوی خطرهای آن را ندارید؛ برای کاهش اثرات حرارت آتش سوزی می‌توانید از حالت جت، با فاصله ۱۰ متری برای اطفا حریق با سرعت بالا کمک بگیرید در حالی که برای بکارگیری کپسول آتش نشانی نیازمند فاصله محدودی با شعله ها هستید.

درست است که کپسول آتش نشانی دارای وزن سبک و امکان حمل و نقل آسانی را دارد و قرقره آتش نشانی از  تجهیزات ثابت به حساب می آید اما طول شلنگ هوزریل  برای به موقع خاموش کردن حریق ،دست کمی از این کپسول ها ندارد. البته قابلیت استفاده به صورت سیار همانند خودروها را نخواهد داشت.

از طرف دیگر کپسول آتش نشانی در همان ساعت های ابتدایی مفید به حساب می آیند ولی هوزریل‌ها تا پایان یافتن آتش سوزی به ارائه خدمات خود ادامه می دهند.

همان طور که  کپسول ها بعد از مدتی نیاز به شارژ و سرویس دارند پر هزینه تر از قرقره آتش نشانی که ماده داخل آن آب است به حساب می آیند.

ارتباط با پشتیبانی
ارسال در واتس اپ
تماس فوری