رنگ پودری الکترواستاتیک چیست؟

رنگ پودری الکترواستاتیک چیست؟

رنگ الکترواستاتیک نوعی رنگ صنعتی است که در صنایع رنگ و پوشش تولید می گردد و به حالت پودری و جامد نگهداری می شود همچنین در مدل رنگ های مایع کوره ای هم قابل تولید و استفاده  می باشد. از این دسته رنگ ها به منظور رنگ کردن فلز ها استفاده بسیاری می شود و به دلیل عدم وجود اثرات مخرب زیست محیطی جزء رنگ های محبوب دسته بندی می گردد.

برای تهیه رنگ پودری الکترواستاتیک ابتدا، مواد اولیه آن را به صورت مذاب با یکدیگر مخلوط می کنند، در نهایت مواد مذابی که به دست آمد را سرد می کنند و طی مراحلی به ذرات مورد استفاده تبدیل می کنند. این رنگ  به دلیل استفاده در حالت پاششی به این نام الکترواستاتیک معروف شده است.

به منظور جذب و رنگ شدن سطوح فلزی، سطوح مد نظر و پودر رنگ را باردار می کنند و با ایجاد دو سطح مختلف مثبت و منفی، فرآیند رنگ گرفتن سطح را انجام می دهند. این رنگ ها از همه نظر؛ خصوصیات، تجهیزات و نوع پاشش با رنگ های مایع متفاوت می باشند.

با توجه به اینکه طیف گسترده ای از صنایع مختلف مشتاق استفاده از این رنگ پودری هستند، انتخاب رنگ پودری یا الکترواستاتیک به صورت مایع بسته به نوع کارخانه استفاده کننده دارد. هرچند بهترین انتخاب برای صنایع فلزی، رنگ های پودری کوره ای می باشد.

کاربرد رنگ پودری الکترواستاتیک

در دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی، آمریکای شمالی اولین کشوری بود که این رنگ پودری را مورد استفاده قرار داد. امروزه این رنگ پودری بیش از پانزده درصد کل بازار های صنعتی دنیا را تحت تاثیر قرار داده و بسیاری از شرکت های تولید کننده وسایل روشنایی از جمله ال ای دی ها به منظور رنگ کاری از رنگ پودری الکترواستاتیک استفاده می کنند.

در حال حاضر وسایل الکترونیکی جزء حیاتی و جدا نشدنی کسب و کار های مختلف می باشند. در مقابل حفاظت از این محصولات که در حال تولید می باشند، برای کارفرما بسیار حائز اهمیت است، و نمی توان کاربرد آن ها را نادیده گرفت. به همین منظور این ماده‌ی ارزشمند به عنوان قسمتی مهم در صنایع الکترونیک محسوب می گردد که در نهایت استفاده از آن ها تاثیر مستقیمی بر روی قیمت محصولات روشنایی خواهد گذاشت.

از کاربرد های دیگر این رنگ پودری می توان به رنگ آمیزی کپسول های آتش نشانی، انواع درب های ضد حریق، بدنه جعبه های کپسول آتش نشانی، قطعات اتومبیل، قطعات آلومینیومی، بدنه هواپیما، کاور کردن بدنه دستگاه ها، تجهیزات صنعتی، کابینت های فلزی و غیره اشاره نمود‌‌. استفاده از رنگ آمیزی کوره ای به روش الکترواستاتیک یکی از رایج ترین روش های رنگ آمیزی در این محصولات می باشد.

مزایا‌ی استفاده از رنگ پودری الکترواستاتیک

  1. برگشت پذیر می باشند
  2. اقتصادی و مقرون به صرفه هستند
  3. هیچ گونه حلالی ندارند و مناسب استفاده می باشند
  4. قابل استفاده در ضخامت کم و زیاد هستند بدون هیچ گونه مشکل ریزش
  5. ضایعات بسیار کمی دارند
  6. از لحاظ ظاهری و مکانیکی بسیار خوب می باشند
  7. خطر آتش گرفتن بسیار بسیار کمی دارند
  8. و…

این رنگ ها هم کیفیت و دوام بالایی دارند و هم کاربرد بیشتری نسبت به رنگ های مختلف در صنایع دارند. دلیل این کاربرد، ذرات رنگ دانه پودری آن هاست که به شکل الکتروشیمیایی روی سطح های مد نظر اجرا می گردد. در نهایت این محصول تولید شده است که بدون لکه پذیری، با ظرافت بالا، سطوح بدون عیب و خشک شدن سریع ارائه می کند.

شرایط استفاده از رنگ الکترواستاتیک و نحوه‌ی بکار گیری آن ها در رنگ آمیزی محصول نهایی بسیار تاثیر گذار است به نحوی که اگر:

  • فاصله‌ی بین قطعه و ابزار الکترواستاتیک کم تر باشد، ضخامت رنگ بیشتر و پوشش دهی هم بالاتر خواهد رفت.
  • با بالا تر رفتن ولتاژ کار ضخامت پوشش بیشتر خواهد شد.
  • با بالا رفتن سرعت رنگ کردن قطعه، از ضخامت رنگ دهی کاهش می یابد.
  • شرایط محیطی باید مناسب باشد تا ضخامت رنگ تولیدی بیشتر شود.
  • دمای بالا از ضخامت رنگ می کاهد.
  • رطوبت بالا پوشش رنگ دهی را افزایش می دهد.

ویژگی رنگ آمیزی الکترواستاتیک

با توجه به موارد ذکر شده اگر، شرایط رنگ کردن عالی باشد، این رنگ در برابر عوامل مختلف تغییرات دمایی، سرما، گرما و یخ زدن از خود مقاومت نشان می دهد‌ و قابل استفاده در فضا های مختلف است. استفاده از رنگ الکترواستاتیک در هر ابزار و وسیله‌ای آن محصول را به یک قطعه ضد زنگ تبدیل می کند و متریال زیبایی خاصی خواهد داشت که هیج گونه تغییرات رنگ محصول در طولانی مدت به وجود نخواهد آمد.

این قطعات و وسایل را می توان به صورت سطحی شست و شو داد. نکته‌ی جالب رنگ آمیزی با رنگ پودری، دسترسی آسان به قسمت هایی است که به راحتی قابل رنگ آمیزی نیستند. این رنگ ها ضد خش بوده و در برابر ضربه بسیار مقاوم می باشند. همچنین قابلیت استفاده از طیف وسیعی از رنگ ها را دارد.

تاثیر استفاده از رنگ الکترواستاتیک در تخلیه الکترواستاتیک

ESD یا همان تخلیه ی الکترواستاتیکی، نوعی جریان الکتریکی به صورت شوک کوتاه مدت می باشد که بین دو جسم مد نظر با قابلیت الکتریکی متفاوت صورت می گیرد. هرچند این جریان ها کوچک هستند، اما جریان های ناخواسته می توانند آسیبی جدی به تجهیزات الکتریکی وارد نمایند.

آشنایی با روش های رنگ آمیزی الکترواستاتیک

به طور کلی چهار روش اصلی برای رنگ آمیزی این رنگ ها وجود دارد:

  1. روش پیش گرما
  2. روش پس گرما
  3. روش مادون قرمز
  4. روش مشعل پاش

تفاوت رنگ پودری و رنگ مایع الکترواستاتیک

رنگ پودری الکترواستاتیک به نسبت رنگ مایع آن از قیمت مناسب تری برخوردار است. از طرفی به منظور رنگ آمیزی رنگ مایع نیازمند گذراندن دوره و کسب تجربه هستید. خراب  شدن و چکه کردن در رنگ پودری وجود ندارد.

رنگ های پودری نیازی به تغییر حالت ندارند و به راحتی قابل استفاده می باشند. هر چند رنگ پودری گزینه‌ی بهتری است اما باید در جو مناسب استفاده گردد تا مقاومت بالایی از خود نشان دهد. امروزه در شرکت های بزرگ و کوچک صنعتی از انواع رنگ بندی رنگ پودری الکترواستاتیک استفاده می گردد و شاهد کیفیت بالای محصولات نهایی هستیم.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

ارتباط با پشتیبانی
ارسال در واتس اپ
تماس فوری